Çarşamba 27 Eylül 2023
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Türkiye Yarışmaları ve Öneriler

Öğeyi Oyla
(0 oy)

alman kurdu, alman çoban köpeği Herşeyden önce;

  1. Yarışmaya katılacak köpeklerin Uluslararası geçerliği olan şeceresi veya Alman Çoban Köpeği Spor Derneğine ait kayıt belgesi olmaları gerekmektedir. (SV,KIF-GSD vs ile başlayan )
  2. Her köpekte mutlaka kulak tatu no su, 2010 yılından sora doğanlarda microçip olmalıdır.
  3. Dişi köpekler kızgınlık döneminde ise yarışmaya alınmazlar.
  4. yarışma alanında kullanacağınız Sevk kayışı 2 metre gibi uzun ve deriden olmalıdır. Spor ayakkabı ve spor giysilerle gelinmesi performans için oldukça önemlidir.
  5. 3-6 aylıklardan başlayan gruplarda sevk kayışı ile yürüme, koşma ve show pozlarına yarışmalardan önce mutlaka hazırlanmak gereklidir. Tırıs ve şov pozuna ayrıntılı olarak yeniden değineceğim.
  6. köpeğinizin diş kontrollerinin yapılabilmesi için önceden köpeğinize istenildiğinde ağzını açması için küçük bir eğitim vermelisiniz. Hakemin diş kontolü sırasında köpeğinizin ağzını sorunsuz açması gereklidir.
  7. Yarışmaya ilk olarak 3-6 aylık köpekler arasında, 6-9 aylık arası, 9-12 ay arası,12-18 ay arası,ara verilip ardından 24 ay üstü köpeklerin önce dişiler sonra erkeklerin sırayla karakter testi yapılacaktır daha sonra 18-24 ay arası ve 24 ay ve üstü gruplarla devam edecektir.
  8. 24 Ay üstü gruplarda karakter testi yapılacaktır, karakter testinde köpek sahibi ile birlikte serbest olarak takip komutunda yürürken çadırın içindeki figüran birden çıkacak, köpek figüranı görür görmez kolluktan ısırıp etkisiz hale getirmesi daha sonra figüran olduğu yerde sabit olarak durduktan sonra köpek sahibinin bırak komutuyla bırakıp figüranın yanından ayrılmadan ona bakarak havlaması gerekmektedir, ikinci testte ise  figüran sahanın diğer ucuna koşar ve daha sonra yüzünü saldıracak köpeğin sahibine ve köpeğe doğru döner bu arada köpeğin sahibi köpeğine saldır komutu vererek köpeği serbest bırakır köpek bir önceki testte de olduğu gibi ısırıp daha sonra komutla bırakması gerekmektedir.
Hakem köpeğin genel anatomisi değerlendirirken, yaş grubuna göre biraz toleranslı olacaktır. Sonuç olarak 3-6 ve 6-9 arası köpeklerin gelişimi ile 18 ay üstü bir olmayacağından bu profesyonel değerlendirme hakem tarafından  daha mantıklı yapılacaktır. Yani siz köpeğizi asla kendi yaş grubunun üstü bir köpekle mukayase etmeyiniz. Zaten 3-6 / 6-9 / 9-12 gibi gruplar bunun için var.

Beklenenler,

  • Sorunsuz diş saydırma
  • Güzel adımlar ile seyir
  • Geniş/uzun sağlam adımlarla atılan tırıs
  • Köpeğin show pozu

Gerekli görüldüğü hallerde ( çok zorlanırsa secimde hakem ) Önden ve arkadan yürüyüşlerini izlemeli bunun yanı sıra  hiç bir köpekne köpeklere ne de insanlara agresiflik göstermemelidir.
1 nci madde de belirttiğim secere ve ackb ye kayıtlı köpek konusuna ayrıntılı girmek istiyorum.

  • **Köpeğiniz uluslarası geçerliliği olan secerlerden birisine sahip olmalı.
      • SV, ACKSD, KIF secere için yapılması gerekenler ; KIF'ın verdiği uluslarası seceredir. Köpeğe Şecere alabilmek için öncelikle doğumun Ülkemizde yapılmış olması ve Ebeveynlerinin derneğimize kayıtlı olması gerekmektedir. Seleksiyon yönetmeliğinde de belirtildiği gibi Anne ve Babasının da Seleksiyon programına alınmış ve üreme kitabında kayıtlı olması gerekmektedir.  Seleksiyon programının ayrıntılarını Seleksiyon Yönetmeliğimizden takip edebilirsiniz. Seleksiyon Yönetmeliğinde belirtilen İş sınavı Yurtdışında WUSV veya FCI’nin kabul ettiği kurumlar veya Ülkemizde sadece Derneğimiz ve Federasyon (KIF) tarafından alınmış olanlar kabul edilmektedir
  • Köpeğinize ait secere yok ise genel kayıt belgesi olması gereklidir. Bunun temini için ise; KIF tarafından yapılmaktadır.
alman kurdu, alman çoban köpeğiAlman çoban köpekleri ve diğer ırk standartları yarışmasında her zaman geçerli olan bir bütünlük ilkesi vardır. Bu ilke yarışan ırk ın genel standartlarından sebeple oluşur. Ve yarışma anı boyunca standartlara haiz ve sunumu en iyi yapılan köpek ipi göğüsler. Bu şu demek oluyor ki bir köpek bütün olarak diğer rakipleri ile kıyaslanır.

Çok güsel pigmente ve tüylere sahip bir köpek, kendisinden daha kötü pigmente ve tüye sahip bir köpeğe göre üstün görünebilir. Ama ringteki tırıs performansı ile bu alehte olan pigment konusunu tırıs ile lehine dönüştürebilir. iki köpekte çok iyi pigmente sahip diyelim ki ve iki köpekte çok güsel koşuyor tırısı bu durumda ırkın bir 3 ncü özelliği gözönünde bulundururak değerlendirilmeye devam edilir.

bana göre en önemli şey Adım ve tırıs tır. tabii bunu söylerken köpeğin belli başlı ırk standartlarına sahip olduğunu varsayıyorum. Yani göz renginden dişine, kuyruğun pozisyonuna kadar her şey doğru.

köpek ringte adımları ile ilk sergisine başladığı anda hakem ilk yarışmacıdan son yarışmacıya kadar köpeklerin hemen adımlarını kontrol eder. Sonra hafif tempolu işareti gelir ve yavaş yavaş tırıslar ortaya çıkmaya başlar. Yani hakem in ilk izlenimleri ve ilk sıralaması göğüs sırt numarasından sonra, adım atış ve tırıs atması sonucu oluşur. İşte bundan sonra gözlemlenen şey, tırısı bozmadan, yorulduğunu hissettirmeden, baş dik, sahibi çekiştirmeyen, sağa sola dönmeyen, durup çiş kaka ya da diğer köpeklere hırlamayan şeklinde olmayan, ahenkle koşusunu devam ettirmeli köpek.
Ve ilk duruş anı: stop. hakem tüm yarışmacıları karşısında durdurdu. Tam bu anda yarışmacılar köpeklerine show pozları verdirtmeye başlarlar, show pozu yarışmada hakemlerin özellikle yapın dediği bir şey değil ama hakem köpeğe yaklaşırken bir inceleme ile yaklaşır ve siz o anda köpeği show pozunda tutarak hakemin işini kolaylaştırabilirsiniz. Hakem özellikle demez nie show pozu verdirtmiyorsunuz die, siz köpeği ona hazır ediceksiniz. Köpeğin al benisi show pozundadır belki de böle düşünün. Şunu da belityim bu sıralama kanun değildir, usuldur değişik uygulayanlar var. Özellikle katılımcı sayısı ile alakalı sanırım. Hakem köpeğinizi belli bir mesafeden seyrediyorsa köpeğiniz show pozunda durursa onun için daha iyi olacaktır. ( bu arada bu show pozu esnasında hakem 9/10 kuralı, ön arka ayak uzunluklarını da gözlemleyecektir.)

Hepsinin tek tek yanına gidip diş sayımlarını yaptı, tatulara baktı,  hafifçe ona yaklaşıldığında verilen tepkiyi de ölçmüş oldu ( köpeğimiz hakem e hırr yapmadı ) bu sayede. Diş sayımında hatalı köpek tespit etti ise bunun uygulamadaki gereğine göre köpeğin sıralamasını değiştirdi ve yeni oluşan sıralama ile köpekler yeniden hafif tempolu olarak koşmaya başladılar.
 

Hakem kararsız kalmadığı sürece ve köpek sayısıda 15 civarında ise bu yarışma bu aşamadan sonra sonuçlanmış olur.  Yani tempolu yürüme, tempolu koşu, stop diş, tatu vs sayımı, tekrar adımlar tekrar tempolu koşu.  ama bu adımlı yürüyüşler ve tempolu koşular 5-10 tur civarında dır. Bir tur atıp stop kontrol yok yani. köpeği yormaya ve bu yorulma ile poziyonundaki değişiklikleri gözlenmeye dayanır bu çok tur sayısı.

 


Diyelim ki çok köpek ve çok iyi köpek var, hakem kararsız kalmak üzere;
İlk 3 ya da ilk 5 i yeniden koşturur, bu sefer önden ve arkadan koşuşlarını da gözlemler, gerekirse bir diğer ring hakemini çağırıp birlikte son kararı verirler.

Bu anlattıklarım 24 aya kadar olan köpekler için geçerli, 24 ay üstü için bu anlattıklarıma başlamadan önce karakter testi uygulanır, karakteri geçen bu ringe yarışmaya devam eder.

Özetle sırt çizgisi ve tırıs ı güzel köpek. Bunun yanına renk te eklendi mi işte size VA ya giden köpek adayı demektir.

 


Bu anlattıklarım gözlem, tecrübe ve bilgidir.

 
CENK YILMAZ
 
Cenk Yılmaz dan izin alınarak yayınlanmıştır.